Jarrujärjestelmän yleisimmät ongelmat ja niiden tunnistaminen 2024

25 huhtikuun, 2024by MagPal0

Jarrujärjestelmän yleisimmät ongelmat ja niiden tunnistaminen 2024

Ajattele hetki: olet matkalla jännittävällä tiellä. Yhtäkkiä edessä pysähtyy auto äkillisesti. Sydämesi hyppää, ja jarrujen ääni täyttää ympäristön. Jännitys jarrupolkimessa kasvaa, ja toivot, että pysähdyt ajoissa. Jarrujen toimivuus on nyt kaiken A ja O.

Jarrujärjestelmän ongelmat ovat vakavia. Ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja heikentää autosi suorituskykyä. On tärkeää tunnistaa ongelmien merkit ajoissa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä vaaroja vaanii ja kuinka voit välttää ne. Turvallinen matka alkaa hyvin toimivista jarruista.

Pääkohtia:

Jarrujärjestelmän toimintahäiriöt

Jarrujärjestelmän viat voivat näkyä monella tavalla. Ne voivat aiheuttaa huolta ajoturvallisuudesta. Tärkeää on huomata merkit, jotka kertovat jarruongelmista. Esimerkiksi heikentynyt jarruteho, jarrujen tärinä tai oudot äänet voi merkitä vikaa.

Yleiset syyt vikoihin ovat jarrupalat ja levyt. Myös jarrunestevuodoista tai ABS:n vauriosta voi johtua ongelmia. Jarrupalat kuluvat käytössä, joten niiden kuntoa pitää seurata. Epätasaiset jarrulevyt ja nestevuodot vaikuttavat tehoon.

Tässä taulukossa esitämme yleisimmät jarrujärjestelmän toimintahäiriöt, niiden mahdolliset syyt ja oireet:

Ongelma Syy Oireet
Jarrujen heikko tai epätasainen vaste Jarrupalat kuluneet Pidemmät jarrutusmatkat, pehmeämpi jarrutus
Jarrujen tärinä Jarrulevyt epätasaisesti kuluneet Tärinä jarruttaessa, tuntuu ohjauspyörässä tai jarrupolkimessa
Jarrujen jumiutuminen Jarrupalat jumissa tai jarrunesteessä on ongelmia Jarrujen lukkiutuminen, vaikea tai mahdoton liikkeellelähtö
Epätavalliset äänet ja kitka Jarrupalat kuluneet tai jarrunestevuoto Kitinä, vinkuminen tai jyrinä jarruttaessa

jarrujärjestelmän toimintahäiriöt

Kun havaitset näitä jarruongelmia, toimi nopeasti. Ne voivat uhata ajoturvallisuuttasi. Ammattilaisen tekemä korjaus on tärkeää. Näin varmistat, että ajoneuvosi pysyy turvallisena liikenteessä.

Jarrujärjestelmän huoltaminen ja vianmääritys

Jarrujärjestelmän kunnolla on iso merkitys sen toiminnassa. Huolehdi jarrupalojen ja jarrulevyjen kunnon tarkastelusta. Jos ne ovat kuluneet, vaihda ne uusiin. Näin jarrusi toimivat parhaiten.

Tarkista myös jarrunesteen määrä säännöllisesti. Jos nestettä on liian vähän, lisää sitä. Varmista, että jarruneste on puhdasta, ettei se heikennä jarrujen tehoa.

Jarruletkujen ja -putkien kunto on tärkeä tarkistaa. Tutki, onko niissä vuotoja tai vaurioita. Viivyttelemättä korvaa vahingoittuneet osat, jos löydät niitä.

ABS-järjestelmä on monissa autoissa. Sen kunto on olennaista turvallisuuden kannalta. Jos ABS ei toimi oikein, se saattaa vaatia korjauksen.

Huomaa jarrujärjestelmästä aiheutuvat ongelmat ajoissa. Äänet, tärinä tai tehottomat jarrut ovat merkkejä. Korjaa ne heti, välttääksesi vaaratilanteita.

Jarrujärjestelmän huolto

Jarrujärjestelmän huoltaminen ja vianmääritys – Tärkeimmät vaiheet:

 • Tarkista jarrupalojen ja jarrulevyjen kunto säännöllisesti
 • Tarkista jarrunesteen taso ja vaihda tarvittaessa uutta jarrunestettä
 • Tarkista jarruletkut ja jarruputket mahdollisten vaurioiden varalta
 • Suorita ABS-järjestelmän vianetsintä ja tarvittavat korjaukset
 • Vianmääritys ja korjaus mahdollisten jarrujärjestelmän toimintahäiriöiden havaitsemiseksi

Ylläpitämällä jarrujärjestelmää säännöllisesti, voit pitää sen turvallisena. Tämä takaa, että jarrusi toimivat hyvin kaikissa tilanteissa.

Taulukko: Jarrujärjestelmän huoltaminen ja vianmääritys

Huoltotoimenpide Tiheys
Jarrupalojen ja jarrulevyjen tarkistus Kerran vuodessa
Jarrunesteen tarkistus ja tarvittaessa vaihto Suosituksen mukaan
Jarruletkujen ja jarruputkien kunnon tarkistus Kerran vuodessa
ABS-järjestelmän vianetsintä Kun tarpeen

Jarrujärjestelmän huolto ja huolellinen vianmääritys varmistavat autosi turvallisuuden ja tehokkuuden. Ole valppaana ja puutu ongelmiin nopeasti, nauttiaksesi luotettavasta ajosta.

Jarrupalojen vaihto

Jarrupalojen tarkistus ja vaihto ovat olennaisia auton jarrujen ylläpidossa. Niiden kulumista voi huomata monin tavoin. Esimerkiksi jarrujen vaste voi heiketä tai kuulua outoja ääniä. Tällöin jarrupalat on syytä vaihtaa.

Vaihdon tekee parhaiten ammattilainen. Hän varmistaa, että asennus ja toiminta ovat kunnossa.

Jarrupalat: Vaihtoväli:
OEM-jarrupalat Yleensä noin 30 000 50 000 km
Laadukkaat jarrupalat Yleensä noin 50 000 70 000 km

Oikea-aikainen jarrupalojen vaihto on tärkeää. Se takaa parhaan jarrutuskyvyn ja pitkän käyttöiän. Kuluneet palat voivat pidentää jarrutusmatkaa ja aiheuttaa vikoja.

Ammattilainen tekee vaihdon oikein. Näin jarrut toimivat hyvin ja ajo on turvallisempaa.

”Jarrupalojen vaihto tulisi suorittaa ajoissa, kun niiden kuluminen havaitaan. Ammattilaisen suorittama vaihto takaa luotettavan jarrujärjestelmän toiminnan ja parantaa ajoturvallisuutta.” Jarru-Expertti Oy

Merkit jarrupalojen kulumisesta? Ota yhteyttä kokeneeseen korjaamoon. He auttavat jarrupalojen vaihdossa.

jarrupalojen vaihto

Jarrulevyjen vaihto

Jarrulevyjen vaihto voi olla tarpeen jos niissä näkyy ruostetta tai epätasaisuuksia. Epätasaiset levyt voivat saada jarrut tärinään.

Vaihdon tulee suorittaa ammattilainen, jotta toiminta on oikein. Laatulevyt takaavat turvalliset jarrut. Niiden kunnossapito onkin tärkeää.

Kun jarrulevyissä on vikaa, ota yhteyttä asiantuntijaan. He tarkastavat ja vaihtavat levyt tarvittaessa. Samalla kannattaa tarkistaa jarrupalat.

Jarrulevyjen vaihto pitää jarrut kunnossa. Se auttaa pitämään ajon turvallisena. Varmista, että jarrut tarkastetaan säännöllisesti.

Jarrulevyjen vaihto

Jarrulevyjen vaihdon merkit Toimenpiteet
Epätasaisuus tai ruostuminen jarrulevyissä Ota yhteys ammattitaitoiseen mekaanikkoon ja vaihda jarrulevyt tarvittaessa
Jarrujen tärinä tai epävakaa jarrutus Tarkista jarrulevyt ja vaihda tarvittaessa ammattilaisen toimesta

Jarrujen tärinä ja äänet

Jos jarrut tärisevät ajaessa tai jarruttaessa, syy voi olla epätasaiset jarrulevyt. Tämä tärinä voi tehdä ajamisesta epämukavaa ja herättää huolta jarrujen kunnosta. Onkin tärkeää huomioida nämä merkit ja tarkistaa jarrut ongelmien varalta.

Jarrujen tärinä

Jarrut voivat myös pitää ääniä, kuten vinkumista tai kitinää. Nämä äänet saattavat viitata kuluneisiin jarrulevyihin tai jarrupaloihin. Kuullessasi outoja ääniä jarruttaessa, on hyvä tarkistaa jarrut.

Jarrujen kitka on ratkaisevan tärkeä niiden toiminnalle. On tärkeää, että kitka on tasainen, jotta auto pysähtyy kunnolla. Jos kitka on epätasaista, se voi pidentää pysähtymismatkaa. Säännöllinen tarkastus ja tarpeen mukaan osien vaihto varmistavat turvallisen ajon.

Jarrunestevuodot

Jarrunestevuodot ovat ongelma jarrujärjestelmälle. Ne voivat heikentää jarrujen toimintaa. Jarruputkien tai jarruletkujen vahingoittuminen voi olla syynä. Siksi niitä pitää tarkkailla ja korjata tarvittaessa.

Merkit jarrunestevuodoista ovat tärkeitä huomioida. Etsi nesteitä tai kosteutta jarruosista. Löydettäessä, vuodon korjaus on nopeasti tarpeen.

Jarrunestevuodot

Jarrunestevuotojen merkit

Jarrunestevuodot voivat jättää merkkejä, jotka ovat nähtävissä. Yleisiä merkkejä ovat:

 • Jarruletkujen tai jarruputkien kosteus
 • Nesteiden tahrojen havaitseminen jarrujärjestelmän osissa
 • Nesteen haju tai tunnistaminen

Havaitessasi näitä, tarkasta jarrujärjestelmä. Vuodot on korjattava välittömästi. Tämä varmistaa jarrujen tehokkuuden ja turvallisuuden.

ABS-järjestelmän vianetsintä

ABS-järjestelmän häiriöt voivat huolestuttaa autonkuljettajia. Häiriöt ilmenevät usein ABS-valon palamisena tai jarrujen oudolta tuntuvana vasteena. Myös jarrutusjäljet voivat näyttää erilaisilta kuin normaalisti.

Huomion kiinnittäminen näihin merkkeihin on avainasemassa. Tee tarvittavat toimet vian löytämiseksi ja korjaamiseksi.

ABS-järjestelmän vianetsintä

Havaitessasi mainittuja merkkejä käännä autosi asiantuntijan huoltoon. He diagnosoivat ja korjaavat ongelman ammattimaisesti. Näin varmistat turvallisen ajon ABS-järjestelmän kanssa.

Jarrujärjestelmän vianetsinnän vaiheet:

 1. Tarkista ABS-valon syttyminen kojelaudalla
 2. Tunnista jarrujen epätavalliset vasteet
 3. Havainnoi jarrutusjälkien poikkeavaa käyttäytymistä
 4. Ota yhteyttä ammattitaitoiseen tekijään ABS-järjestelmän tarkastusta ja mahdollisia korjauksia varten

Ammattilaisen käsissä ABS-järjestelmän ongelmat selvitetään nopeasti. Tämä takaa järjestelmän optimaalisen toiminnan. Älä epäröi hakea apua ajoissa.

Jarrujen jumiutuminen

Jarrujen jumiutuminen on iso turvallisuusriski. Jumiutuneet jarrut tekevät ajosta vaikeaa ja lisäävät onnettomuuden vaaraa. Tämä voi johtua esimerkiksi kuluneista jarrupaloista tai jarrunesteongelmista.

Jumi voi johtua monista asioista. Jarrupalojen kulumisesta aiheutuva kitka on yleinen syy. Kun jarrupalat kuluvat liikaa, ne voivat jumittua levyyn.

Jarruneste voi myös aiheuttaa ongelmia. Jos neste imee kosteutta tai likaa, jarrut voivat lakata toimimasta. Kosteus voi jäädyttää jarrupalat kylmässä.

Jarrujen jumiutuminen on vakava ongelma ja vaatii toimia. Jos jarrut jumittavat, voit yrittää vapauttaa niitä pumppaamalla jarrupoljinta. Tämä voi auttaa.

Mutta jos jarrut jumittuvat usein, se voi olla merkki isommasta ongelmasta. Silloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Vie auto mekaanikolle tarkastettavaksi mahdollisimman pian.

Huolehtimalla jarruista voit parantaa turvallisuutta tiellä. Näin vältät jarruongelmat.

Jarrujen jumiutuminen

Jarrujen jumiutumisen merkit:

 • Jarrupolkimen vaikeus tai epätasainen toiminta
 • Jarrujen takertuminen
 • Pidemmät jarrutusmatkat

Havaitessasi nämä merkit, vie auto mekaanikolle nopeasti.

Miten välttää jarrujen jumiutuminen:

 1. Tarkkaile jarrupaloja säännöllisesti. Vaihda ne uusiin tarvittaessa.
 2. Huolehdi, että jarrunesteen taso on oikea. Vaihda nestettä jos tarpeen.
 3. Pitää järjestelmän puhtaana ja huoltaa säännöllisesti.

Ohjeita seuraamalla pidät jarrujärjestelmäsi kunnossa.

Jumiutuneiden jarrujen vaikutukset Jumiutuneiden jarrujen korjaaminen
Jarrujen heikko teho Tarkasta ja vaihda jarrupalat
Pidemmät jarrutusmatkat Tarkasta ja vaihda jarrulevyt tarvittaessa
Epätasaiset jarrutusominaisuudet Tarkista jarrunesteen taso ja vaihda tarvittaessa

Jarruputkien ruostuminen

Jarruputkien ruostuminen voi olla vakava uhka autollesi. Ruoste heikentää putkien kuntoa ja voi aiheuttaa vuotoja tai murtumia. Tämän seurauksena jarrujesi teho voi heiketä tai ne voivat pettää kokonaan. Siksi jarruputkien kunnon tarkkailu on tärkeää.

Huomaat jarruputkien ruostumisen merkit usein putkien ulkopuolella. Jos näet putkissa ruosteisia kohtia, kuplia tai muita vaurioita, sinun tulisi toimia. On tärkeää puuttua ongelmiin ajoissa.

Ruostuneet jarruputket saattavat vaatia vaihtoa. Näin varmistat jarrujärjestelmän turvallisuuden ja toimivuuden.

Jarruputkien ruostuminen

Jarruputkien kunnon tarkistaminen:

 1. Etsi visuaalisesti ruostetta, kuplia tai muita vahinkoja jarruputkista.
 2. Tunne putkien pinta käsin. Jos tuntuu pehmeältä, se voi kertoa vaurioista.
 3. Huomioi jarrujen toiminta. Jos jarrut eivät toimi kunnolla tai teho tuntuu heikentyneen, putkissa voi olla ongelmia.

Jos epäilet jarruputkissasi ruostumista tai vahinkoja, vie auto asiantuntijalle. Ammattilainen tarkastaa putkien kunnon. Tarvittaessa hän korjaa tai vaihtaa ne.

Jarruputkien ruostuminen uhkaa turvallisuutta. Huolehdi niiden kunnosta äläkä ota riskejä.

Johtopäätös

Jarrujärjestelmän ongelmat heikentävät auton turvallisuutta ja suorituskykyä. Tunnistaminen ajoissa on siis tärkeää. Näin ehkäiset ongelmia.

Jarrujärjestelmän huolto ja vianmääritys ovat avainasemassa. Ne pitävät jarrut kunnossa. Huolehtimalla näistä asioista, autosi pysyy turvallisempana.

FAQ

Mitkä ovat jarrujärjestelmän yleisimmät ongelmat?

Jarrut voivat reagoida heikosti tai epätasaisesti. Jarrujen tärinä ja jumittuminen ovat yleisiä ongelmia. Myös outoja ääniä ja kitkaa voi esiintyä jarruttaessa.

Kuinka voin tunnistaa jarrujärjestelmän toimintahäiriöt?

Huomaat ehkä, että jarrut eivät vastaa kunnolla. Tärinä ja jumittuminen ovat selviä merkkejä. Oudot äänet ja kitka kertovat myös ongelmista.

Kuinka jarrujärjestelmää tulisi huoltaa ja vianmääritys suorittaa?

Tarkista jarrupalat ja -levyt sekä vaihda tarvittaessa. Tarkasta jarruneste ja jarruletkut. ABS-järjestelmän vianetsintä on myös tärkeää.

Milloin jarrupalojen vaihto on tarpeen?

Vaihda jarrupalat, kun huomaat kulumisen merkkejä. Huonot jarrutehot, oudot äänet ja jarrutusjäljet ovat merkkejä vaihdon tarpeesta.

Miksi jarrulevyjen vaihto voi olla tarpeen?

Jarrulevyt tulee vaihtaa, jos niissä on epätasaisuutta tai vaurioita. Nämä voivat aiheuttaa tärinää tai huonoja jarrutusominaisuuksia.

Mitä tärinä ja äänet jarruissa voivat tarkoittaa?

Tärinä tai äänet, kuten vinkuminen, kertovat ongelmista. Ne voivat viitata jumiutuneisiin tai kuluneisiin osiin.

Miten jarrunestevuodot vaikuttavat jarrujärjestelmään?

Vuodot heikentävät jarrujen toimintaa. Ne voivat vahingoittaa putkia ja letkuja. Tämä vaatii pikaisen tarkastuksen ja korjauksen.

Miten ABS-järjestelmän vianetsintä suoritetaan?

Etsi merkkejä kuten ABS-valo tai oudot jarrutukset. ABS-järjestelmän ongelmat vaativat huomiota.

Mitä tehdä, jos jarrut jumiutuvat?

Jumiutuneet jarrut heikentävät ajon vakautta. Syyt voivat olla kuluneet palat tai nesteongelmat. Tarkista ja korjaa ongelmat nopeasti.

Miksi jarruputket voivat ruostua?

Ruoste voi heikentää jarrujärjestelmän toimintaa ja aiheuttaa vikoja. Tarkkaile ja vaihda ruostuneet jarruputket turvallisuuden varmistamiseksi.

Lähdelinkit

Jaa Somessa

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissa
Jaa Linkdinissa
Jaa Pinterestista
Picture of MagPal

MagPal

MagPal Autokorjaamo tarjoaa luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua autojesi huoltoon ja korjaukseen. Olemme sitoutuneet varmistamaan asiakkaidemme ajoneuvojen turvallisuuden ja suorituskyvyn parhaalla mahdollisella tavalla. Luota meihin autosi hoitamisessa ja nauti huolettomasta ajokokemuksesta!

Saattaat kiinostua myös näistä julkaisuista

Jaa kommenti

Vastuuvapauslauseke

MagPal Oy pyrkii ylläpitämään verkkosivustonsa sisältöä huolellisesti ja päivittämään sitä säännöllisesti. Verkkosivuilla esitetyt tiedot ovat kuitenkin tarkoitettu yleiseksi tiedoksi eivätkä sido yritystä. Ne eivät korvaa yksilöllistä neuvontaa korjaus- tai varaosapalveluja harkittaessa. Pidätämme oikeuden tehdä ajoittaisia muutoksia ilman erillistä ilmoitusta.

Esitetyt hinnat eivät sido ja niissä voi olla virheitä. Tarkista hinnat aina suoraan MagPal Oy:n autokorjaamosta.

Yrityksen tiedot:
MagPal Oy autokorjaamo
Verkkosivusto: [www.magpal.fi]

Luotu: 10.11.2023

OPETUSPOLKIMEN ASENNUS

 • Poljin asennetaan reikiä poraamatta autoon. Ennen asennusta rakennetaan erillisen tukevan kiinnityspohjan ja poljin kiinnitetään siihen pohjaan eikä auton lattiaan.
 • Kun opetus päättyy, polkimen pohjan voi helposti irrottaa autosta pois, eikä jää reikiä.
 • Asennustarvikehinta muodostuu asennuspohjan materiaaleista (raudoista, vanereista, pulteista ja kumimatosta, jonka voi käyttää opetuksen aikana, ettei alkuperäistä mattoa tarvitse leikata).

Varaa aika

RENGASTYÖT

 • Jos renkaat ovat vanteilla, vaihdetaan ne hintaan 30e ja tehdään tasapainotuksen vaihdon yhteydessä hintaan 20e.
 • Vaihdon yhteydessä ilmapaineet tarkastetaan ja täytetään auton rengaspainetaulukon mukaan.
 • Pultit kiristetään momenttiavaimella.
 • Jos vanhat rengaspussit ovat huonossa kunnossa, laitetaan uusiin.
 • Tehdään rengastyöt, tasapainotuksen ja allevaihdon alk. 80e hinnalla. Meillä on uudet laadukkaat koneet ja kokemusta rengastöistä.
 • TPMS (Tire Pressure Monitoring System = Automaattinen rengaspaineen valvontajärjestelmä) koodaukset 30e hinnalla. Yleensä Opel, Nissan.

Varaa aika

ALUSTAN KORJAUKSET

Pyöränlaakereiden vaihto:

 • Mazdassa, Volvossa ja Fordissa asennus suoritetaan tähän laakeriin tarkoitetulla erikoistyökalusarjalla. Ilman erikoistyökalusarjaa tämäntyyppinen laakeri vaurioituu asennettaessa.
 •  Hondassa, Subarussa, Toyotassa, Citroenissa, Peugeotissa ABS-anturi on useasti vaihdettava laakerin vaihdon yhteydessä, koska vanha anturi on mahdoton irrottaa ennen laakerin prässäystä. Varaudutaan tähän etukäteen ja varmuuden vuoksi tilataan ABS-anturi valmiiksi (tarpeettomana palautetaan takaisin).

Jousien, iskunvaimentimien vaihto

Tukivarsien, pallonivelien, helojen, vakaajan yhdystankojen vaihto jne

Varaa aika

MÄÄRÄAIKAISHUOLTO

 • Öljynvaihtohuolto
 • Kausihuolto
 • Tarkastushuolto
 • Katsastushuolto

Varaa aika